söndag 11 december 2011

"Trädgårdens natur" en bok att inspireras av!

I veckan hade vi de första dagarna i en femdagars trädgårdskurs som fortsätter den kommande veckan. Det har varit inspirerande med intresserade deltagare. Frågorna som dom ställer gör att man tvingas tänka till och bli tydlig i vad man vill förmedla kring trädgårdsskötsel. Beskärningsfrågorna hamnar som alltid i fokus. Här finns många olika åsikter och skolor. Att förespråka en försiktig beskärning som tar hänsyn till växtslag och växtsätt ger ofta reaktioner som går ut på att det inte ser skött ut då. När det drar ihop sig till den stora beskärningssäsongen finns det all anledning att återkomma i frågan.

Det kommer många nya trädgårdsböcker hela tiden med inte minst fantastiska bilder som kan vara en bra inspirationskälla för den egna trädgården. Själv dammade jag istället för att leta nya böcker av en gammal favorit i helgen. Det är Lotte Möllers "Trädgårdens natur" som kom ut för snart 20 år sedan.

Läs och njut av Lotte Möllers "Trädgårdens natur"

Det är en fröjd att läsa funderingarna kring vad som är trädgårdens natur. Vad har vi trädgården till? För vem? Vad är skött och vad är ovårdat? Det finns ju inga måsten i trädgården utan vi har fritt spelrum att skapa något som passar en själv. Varför ha stora klippta gräsytor som man svär över om man inte vill? Det finns alltid alternativ, det gäller bara att se dem. Vi måste anpassa oss till naturen och ta tillfället i akt och njuta av årstidsväxlingarna. Vintern är en bra tid att fundera på den egna trädgården och vad man vill med den.
Så här inleder Lotte Möller kapitlet Tiden, förgängligheten
"Trädgårdskonsten hör, liksom musiken och kokkonsten, till de flyktiga konstarterna. Förgängligheten är dess villkor och dess förutsättning. Man väntar i månader på att buskpionen skall blomma, räknar knopparna och ser dem svälla. En varm junimorgon slår den första blomman ut. Sen dröjer det bara någon vecka innan alltsammans är över. Kronbladen faller av och det är redan dags att börja drömma om nästa sommars pionljuvlighet."

Nu när träden är avlövade har man chansen att njuta av dess struktur. Lyft blicken upp mot trädkronorna och upptäck de olika trädslagens skillda silhuetter!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar