onsdag 21 december 2011

Azalea och julros hör julen till!

Azalean hör julen till.

Det verkar som om azalean har blivit populär igen kring jul efter att ha varit på nedgång under en period. Jag tycker absolut att den tillhör de givna julblommorna. Den ger en känsla av gammaldags julstämning i rummet.
  Azalean är från början en buske som kommer från Asien. Den finns i olika färger; vit, rosa, olika röda och lila nyanser samt som tvåfärgad. En ljuvlig variant är den med rosa och vita blommor.
  När man köper azalean ska den helst ha några utslagna knoppar. Gröna knoppar som ibland förekommer slår sällan ut.  När det gäller vattningen så är det viktigt att azalean aldrig torkar ut utan att man för den skull dränker den så att den står i vatten hela tiden. Placera den gärna ljust och svalt, den är känslig för temperaturväxlingar.


Juros som inte slagit ut ännu.

Julrosen har fått stort genomslag som julblomma på senare år och den är ju en riktig skönhet. Sen är det ju ett extra plus att den går att plantera ut i trädgården till våren. Den trivs bäst på en ljus och sval plats inomhus. När den har blommat över skärs stänglarna ner  Vattna sparsam men låt den aldrig torka ut. 
  Om man vill spara julrosen och plantera ut den i trädgården skall den planteras på en halvskuggig plats, gärna med mullhaltig, väldränerad och kalkrik jord. Julrosen skall stå orörd efter plantering, eftersom det tar några år innan den blommar efter omplantering. Ute i trädgården blommar julrosen under vintern.

Också ytterligare några bilder från Stadsträdgården i karlstad i juletid....
Glanskörsbär


Blå järnek

Murgröna i mullbärsträdet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar