söndag 22 april 2012

Prova att odla i djupbädd!

Det vill inte komma loss riktigt ute. Det är kallt å tjurigt ute så här i Värmland är det nog inte så  många som sått i grönsakslandet ännu. Ni har fortfarande chansen att testa att odla grönsaker i djupbädd. Odling i djupbädd ger växterna större möjlighet att få ett välutvecklat rotsystem vilket gynnar näringsupptagningen och tillväxten. Jordtemperaturen höjs i bädden och man säger att odling i djupbädd är som att flytta en-två odlingszoner söderut.

Teckning: Tord Näslund


Så här anlägger du en djupbädd:
  • Välj en plats i trädgården där det inte är skugga och inte några fleråriga ogräs som kvickrot eller tistel.
  • Märk ut var djupbädden ska vara. Gör den max 1,5 meter bred och av valfri längd. Tänk på att du aldrig skall gå uppe i en djupbädd. Du skall alltså kunna nå att så och rensa i bädden från sidorna. Ta bort ev grässvål inom den markerade ytan.
  • På den markerade ytan tillför du ett 20 cm tjockt lager med kompost, naturgödsel, torv, multnad halm, trädgårdsavfall, löv och annat organiskt material.
  • Gräv och blanda så att bädden blir 50 cm djup. Oftast hamnar hälften av djupbädden ovanför och hälften under den tidigare markytan. Tryck till sidorna så att de får en lutning på ca 45 grader.
  • Bäddarna skall ligga på samma ställe år från år och du skall aldrig gå i dem. Tillför nytt organiskt material till bädden varje år.
  • När bädden är färdig är det bara att så och plantera ut plantor som vanligt.
Lycka till!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar