lördag 31 mars 2012

Buxbomssoten har slagit till i stadsträdgården i Karlstad!

Det är en sorglig syn i det lilla rosariet i Karlstads stadsträdgård för till fället. En stor grävskopa som håller på och gräver upp alla buxbomsplantor som ramat in rosplanteringarna. Att buxbomssoten varit på gång är ju ingen överraskning med tanke på härjningarna söderöver. Har ni buxbom i trädgården gäller det att vara observant. Så här skriver Natur och Trädgård om buxbomssoten på sin hemsida:

"Buxbomssoten är lömsk, eftersom det inte går att bespruta mot den. Besprutning av infekterade plantor håller bara tillbaka angreppet, vilket sedan blossar upp igen när besprutningen upphör. På så sätt blir svampen ett problem för trädgårdsägaren som köper till synes friska plantor, men där angreppet visar sig först flera veckor efter inköp. Väljer man att köpa ny buxbom är det klokt att hålla sina plantor i karantän tre veckor för att se om de utvecklar symptom. Ett alternativ till köpt buxbom är att ta egna sticklingar från konstaterat friska buskar. Risken för smitta finns dock alltid kvar.
Buxbomssot gör att buxbomens blad blir gulbruna och faller av, vilket ger kala fläckar av bladlösa områden i plantan, tungt infekterade plantor dör. En säker identifiering av just buxbomssot är att svampen infekterar yngre grenar och orsakar svarta längsgående streck på dem."


Alla buxbomsplantor i stadsträdgården ska grävas bort.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar