onsdag 11 april 2012

Planera växtföljden i grönsaksodlingen och glöm inte gröngödsling!

Nu har det varit kallt ett tag men så snart vädret slår om så kan vi komma igång i grönsakslandet. Glöm inte att planera en bra växtföljd. Att använda sig av växtföljd i sin grönsaksodling är en av grundpelarna i ekologisk odling. Genom en bra växtföljd minskar du risken för att grödorna angrips av sjukdomar och hushållar bättre med den näring som du tillfört odlingen. Det finns olika varianter på växtföljder, här kommer ett exempel på en växtföljd som är lätt att genomföra och som fungerar bra i hemträdgården.
  Dela in ditt odlingsland i fyra delar. En del för gröngödsling, en för potatis och två grönsaksrutor. Grönsaksrutorna delar du sedan in i två delar. De fyra storrutorna cirkulerar sedan runt enligt figuren. År fem, sex, sju och åtta byter du plats i grönsaksrutorna så att du får en åttaårig växtföljd för grönsakerna.


Teckning: Tord Näslund

Gödsling
I en ekologisk husbehovsodling gödslar du med organiska gödselmedel som stallgödsel, kompost, gröngödsel och stenmjöl. Tillför du stallgödsel bör du inte använda färsk gödsel utan välja gödsel som har börjat brytas ned. I marken bryts den organiska gödseln ned av maskar, svampar och mikroorganismer. Näringen blir då tillgänglig för växterna och strukturen på jorden förbättras.
  För att undvika att näringsämnen som tillförs med gödseln lakas ur bör man välja att gödsla på våren innan sådd. Näringskrävande grödor som t ex gurka, squash, kål, purjolök och majs kan behöva en andra gödselgiva under växtsäsongen.
  För lite gödsel ger svaga och små plantor. För mycket ger överfrodiga plantor. I båda fallen ökar risken för angrepp av skadedjur och sjukdomar. Du får prova dig fram till vad som är lagom för din jord. Om plantorna är små och gula behöver det inte bero på att du gödslat för lite. Det kan bero på att jorden är tät eller blöt.

Gröngödsling
Klöver, ärtor, bönor och andra baljväxter kan genom samspel med bakterier binda kväve från luften. Detta kan du utnyttja genom att odla dessa växter och sedan bruka ned dem i jorden. Det kallas gröngödsling. Om gröngödslingen växer bra behöver man inte gödsla grönsakerna med kväve året därpå.
  Gröngödslingen bör framförallt på lätta jordar kompletteras med några gödselmedel som ger kalium och fosfor, t ex träaska och benmjöl.
Förutom att binda kväve från luften har en gröngödsling flera positiva effekter för din jord. Den höjer mullhalten och bearbetar jorden på djupet med hjälp av rötterna. Vart i växtföljden som det är lämpligt att lägga in gröngödslingen kan du läsa om under avsnittet "Växtföljd".
  När du odlar gröngödsling bredsår du en del av trädgårdslandet med en blandning av gröngödslingsfröer. För att få bra effekt skall gröngödslingsblandningen innehålla flera olika växter med olika egenskaper för jorden. Baljväxter som t ex lupiner, perserklöver och blodklöver binder kväve och ger grönmassa. Lupiner bearbetar dessutom jorden på djupet med sitt rotsystem. Gräs och stråsäd hämtar genom sitt djupa rotsystem upp näring från djupare jordlager, näring som sedan kommer kommande grödor tillgodo. Honungsört och klöverarter ger mycket grönmassa som hjälper till att höja jordens mullhalt.
  Man kan välja att odla gröngödsling som slås flera gånger under säsongen eller gröngödsling som får växa hela odlingssäsongen utan avslagning.

Exempel på en gröngödsling som kan slås flera gånger:
Westwoldiskt rajgräs 0,6 gram/kvm
Perserklöver 0,8 gram/kvm
Havre 8 gram/kvm
Fodervicker 4 gram/kvm
Honungsört 0,7 gram/kvm
 
Gröngödslingen bör slås med lie eller liknande första gången i juni för att hålla undan fröogräs.
Beroende på hur fort det växer slår du sedan en till tre gånger under sommaren. Det avslagna materialet kan användas som marktäckning mellan grönsakerna.

Exempel på gröngödsling utan avslagning.
Ettårig lupin, gul på tyngre jordar och blå på lättare jordar 9 gram/kvm
Havre 5 gram/kvm
Blodklöver (Inkarnatklöver)0,8 gram/kvm
Fodervicker 5 gram/kvm
Honungsört 0,5 gram/kvm

Blandningen får växa hela sommaren. Spadvänd gröngödslingsrutan sent på hösten eller tidigt på våren. För att inte få problem med stjälkrester kan du köra över gröngödslingen med gräsklipparen ett par gånger innan du spadvänder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar