måndag 18 juni 2012
Första rundan i trädgårdspremieringen
I dag åkte jag och Tord en förtsa runda i årets trädgårdspremiering. I år är det kommunerna i öster som får vara med (Filipstad,Kristinehamn och Storfors). det har varit en spännande dag med fina trädgårdar och trevliga trädgårdsägare. Här följer några bilder från dagen:
fredag 15 juni 2012
Ogräskurs
Onsdagen ägnades till stor del åt en ogräskurs som jag och min kollega Tord höll tillsammans. Vi hade åtta intresserade deltagare från två kyrkogårdar. Jag gick igenom lite om vad ogräs är hur de fungerar och förebyggande åtgärder under förmiddagen. Framförallt pratade vi om förebyggande åtgärder i planteringsytor. Vi tog bland annat upp:
Jorden: Vikten av att ha en jord fri från rotogräs vid anläggningsskedet.
Växtval: Hur kombinerar jag växter för att få en planteringsyta som blir täckt?
Planteringsavstånd: Ett bra planteringsavstånd är viktigt för att få en täckt yta.
Etablering: Vad kan jag göra för att få en snabb och bra etablering i min plantering.
Marktäckning: Olika täckmaterial som fiberduk, täckbark, grus, och flis gicks igenom.
Växtval: Hur kombinerar jag växter för att få en planteringsyta som blir täckt?
Planteringsavstånd: Ett bra planteringsavstånd är viktigt för att få en täckt yta.
Etablering: Vad kan jag göra för att få en snabb och bra etablering i min plantering.
Marktäckning: Olika täckmaterial som fiberduk, täckbark, grus, och flis gicks igenom.
Tord pratade sedan om direkta åtgärder som flamning, harvning i grusgångar, borstning och kemisk bekämpning. Vi avslutade dagen med att åka ut och titta på några exempel där man lyckats mer eller mindre bra med ogräset i planteringarna och hårdgjorda ytor.
Det kändes som att vi fick till en bra mix och förhoppningsvis var kursdeltagarna nöjda med dagen.
Exempel på rundel med bra marktäckning tack vare björkspirean. |
Här har det inte blivit lika bra när man använt aronia. |
Tisdagsträff med grönsaksolingskursen
Temat för tisdagens träff med vår grönsaksodlingskurs var försäljning och prissättning. Olle från Torfolk kom och berättade om hur de hade jobbat genom åren och hans erfarenheter av olika försäljningskanaler är jättenyttiga för en grupp som är på gång att ev. ge sig in branschen.
Olle betonade vikten av att välja försäljning utifrån vad man tycker är roligt och där man tjänar pengar. Sen kan det vara alla möjliga varianter men det blir individuellt.
Vi gick också igenom odlingsläget hos deltagarna och det är väldigt olika storlek och inriktning på de olika odlingarna allt från ca 100 m2 till flera 1 000 m2. Gemensamt är att alla är i starten och testar att odla utifrån sina förutsättningar. Alla var entusiastiska och tyckte att det var roligt att odla. Nästa träff blir i augusti hemma hos några av deltagarna.
En förmiddag med självhushållningskursen
På måndagförmiddagen var jag upp till Självhushållningskursen i Kretsloppshuset på Södra Viken.
Jag har varit där tidigare i vår och haft en del teori om grönsaksodling så nu var det spännande att se hur teorin omsatts i praktik när sådder och utplanteringar till stor del var gjorda. Det har varit en kall vår så lite sent har allt arbete hamnat.
Odlingens utformning såg spännande ut med ett mönster som inte var helt lätt att få grepp på innan grödorna kommit upp men jag ser verkligen fram emot sommaren när alla former och färger framträder. Det såg ut att kunna bli vackert och det tycker jag är en viktig del i en odling. S
Sådderna var precis på väg att komma upp så det är lite tidigt att utvärdera hur det gått. Fina utplanterade kålplantor kunde vi däremot se desto bättre. Lök och purjolök var också utplanterat och även om de gulnat något så hade dom skjutit fart de senaste dagarna.
Lite tråkigare såg det ut i växthuset men det är ju inte förvånande med de nattemperaturer som de haft efter utplanteringen. Det fanns en hel del dåliga blad på tomater, gurka, aubergine och basilika att ta bort. Sen hade man bommat att lufta på dagarna när solen varit framme så det hade varit väldigt stora temperatursvängningar i huset och det hade stressat plantorna. Vi gick igenom vad dom skulle åtgärda och jag är övertygad om att det kommer att fixa till sig framöver.
Nu kan vi bara hoppas på lite bättre odlingsväder närmast veckan. Jag ska åka tillbaks i nästa vecka ich det blir spännande att se hur det ser ut då.
Vy över självhushållningskursen odlingen. |
måndag 4 juni 2012
Angrepp av plommongallkvalster
Var uppe i sommarstugan i lördags och såg då att plommongallkvalstren (se bilden) angript Tunaplommonet medan Comet som står alldeles bredvid klarat sig bra. Nu är det för sent att spruta med Kumulus (svavel) som ju annars är ett alternativ. Men då ska man ju vara med i knoppsprickningen så det får bli ett kommande år. Är det bara angrepp på några enstaka skott kan man ju klippa bort dem men hos mig finns angreppet lite överallt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)