lördag 31 mars 2012

Buxbomssoten har slagit till i stadsträdgården i Karlstad!

Det är en sorglig syn i det lilla rosariet i Karlstads stadsträdgård för till fället. En stor grävskopa som håller på och gräver upp alla buxbomsplantor som ramat in rosplanteringarna. Att buxbomssoten varit på gång är ju ingen överraskning med tanke på härjningarna söderöver. Har ni buxbom i trädgården gäller det att vara observant. Så här skriver Natur och Trädgård om buxbomssoten på sin hemsida:

"Buxbomssoten är lömsk, eftersom det inte går att bespruta mot den. Besprutning av infekterade plantor håller bara tillbaka angreppet, vilket sedan blossar upp igen när besprutningen upphör. På så sätt blir svampen ett problem för trädgårdsägaren som köper till synes friska plantor, men där angreppet visar sig först flera veckor efter inköp. Väljer man att köpa ny buxbom är det klokt att hålla sina plantor i karantän tre veckor för att se om de utvecklar symptom. Ett alternativ till köpt buxbom är att ta egna sticklingar från konstaterat friska buskar. Risken för smitta finns dock alltid kvar.
Buxbomssot gör att buxbomens blad blir gulbruna och faller av, vilket ger kala fläckar av bladlösa områden i plantan, tungt infekterade plantor dör. En säker identifiering av just buxbomssot är att svampen infekterar yngre grenar och orsakar svarta längsgående streck på dem."


Alla buxbomsplantor i stadsträdgården ska grävas bort.


Blomning i stadsträdgården

Nu har det blommat ett tag i stadsträdgården i Karlstad och det kommer att hålla på stor del av året. Det är bara att gå runt och njuta......

Kejsarolvonen är som praktfullast just nu, och vilken doft :-)







Njut också av trollhasseln...







En underskattad buske som är i full blom är körsbärskornellen...





Forsythian är givetvis också på gång...



måndag 12 mars 2012

Beskärningskursen går vidare

Nu är det bara en dag kvar av vår åtta dagars beskärningskurs. Idag beskar vi bland annat äppelträd och vinbärsbuskar när vi var ute och hade praktik på eftermiddagen. Här följer ett exempel på äppelträd före och efter beskärning och svarta vinbärsbuskar före och efter beskärning






Samla ympris och gör en barkympning i maj!

Det är spännande att ympa fram på vårkanten och allra lättast är det att göra en barkymp i ett äppelträd. Hur du ska gå till väga kan du läsa om lite längre ner på sidan. Vill du prova på att ympa så är det hög tid att skaffa ympris nu. Prata med grannen eller någon bekant som har en bra äppelsort som du vill ha in i din trädgård. När du ska ta ympriset håller du dig till följande punkter:

  • Kom ihåg att ta ympkvistar i mars till början av april när träden är i vila
  • Ta välutvecklade fjolårsskott av den sort du vill ha
  • Se till att bara ta ympkvistar från friska träd i god tillväxt
  • Skär till ympriset i 30-40 cm långa bitar.
  • Vira in kvistarna i plastfolie och förvara i en snödriva på skuggig plats eller i kylskåpet inte i frysen
  • Är det äldre grenar som du ska ympa på skäres dessa tillbaka till cirka 15 cm utanför ympstället i mars månad
  • Ympningen görs sedan när knopparna sväller i början av maj


Prova att ympa i vår!

Ympning är ett sätt att vegetativt, med växtdelar, föröka växter. De flesta fruktträd som säljs i plantskolorna är inte rotäkta utan består av två olika individer, en grundstam och en sort. De två individer har förenats genom ympningen. Ympning används till förökning av många olika växter men här kommer vi att behandla ympning av äppelträd.

Varför ympa?
Det finns många olika anledningar till att ympa:
·         Föröka en viss äpplesort
·         Fler sorter i samma träd
·         Byta ut den sort vi har i ett träd
·         Spännande och roligt

Förökning:
 Om vi sår ut kärnor från ett äpple kommer dessa kärnor att, om de gror, ge upphov till nya sorter. Vi kan alltså inte föröka äppelsorter vi vill behålla med hjälp av kärnor utan måste föröka dessa vegetativt för att behålla arv­sanlagen intakta.

Fler sorter:
 Genom att få in fler sor­ter i ett träd kan vi utnyttja utrymmet i en liten trädgård på ett bra sätt. Vi kan ha både sommar-, höst- och vin­terfrukt i samma träd. Det finns fär­digympade familjeträd med flera sor­ter att köpa i plantskolorna. Genom att få in fler sorter i en trädgård så gynnas pollineringen och därigenom fruktkvalitén. Äpplen är korspolliner­are och en äppelsort kräver pollen från en annan äpplesort för att fruk­ten skall kunna utvecklas.

Byta ut sorten:
 Ibland finns det träd i trädgården som är av en sort som man inte tycker smakar bra eller som angrips av svampsjukdomar varje år osv. Det kan då vara en god ide att byta ut sorten genom att ympa i trä­det.

Spännande och roligt:
Det är både spännande och fascinerande att se att det faktiskt fungerar när man ym­par i träden.


Ympris
För att lyckas med ympningen krävs friska träd att ympa i samt ett friskt och bra ympris av den sort man vill ympa in, dessutom behövs en bra kniv, ympvax, noggrannhet och lite tur med väderleken.
Ympriset tas av kraftiga ettåriga skott med väl utvecklade knoppar. Ett­åriga skotten hittar man längst ut på grenarna, det är alltså fjolårets till­växt som man tar vara på. Det är lämpligt att skära ympriset under fe­bruari - mitten av april. Tänk på att aldrig ta ympkvistar från sjuka träd. Efter det att man skurit ympriset skall detta förvaras fram till ympningen som sker i maj (barkympning). För­vara riset i snön på skuggig plats, gräv ner det i sand, jord eller torv alternativt förvara det i kylskåpet in­slaget i fuktigt hushållspapper och plastfolie. Ta fram ympriset kvällen innan det skall användas och skär nya snittytor och ställ det i vatten över natten.

Barkymp
Den enklaste ympningsmetoden är barkymp och utförs när träden savar ordentligt. Normalt barkympar man i mitten av maj. För att vara säker kon­trollerar man trädet ifråga genom att skära ett snitt i barken ända in till den hårda veden. Försök sedan att lossa barken från veden. Har man hamnat rätt i tiden så släpper barken lätt och veden är fuktig av sav.
Barkympningen görs på lite grövre grenar och om trädet är nersågat ti­digare så kapar man ytterligare en liten bit när man skall ympa så att men får färska snittytor. Sedan är det dags att ympa.

1 Skär först till ympkvisten. Lägg ett fyra - fem centimeter plant snitt (se bilden). Det skall finnas en knopp mitt emot snittet. Kapa sedan ymp­kvisten så att den får en längd med tre - fyra knoppar kvar. Ta aldrig på snittytan!



2 Skär ett snitt i den gren där ympkvisten skall sättas in. Skär i grenens längdriktning. Lossa försiktigt på barkflikarna.

3 Stoppa in ympkvisten innan för barkflikarna. Stick ned kvisten så långt att endast några mm av snittytan på ympkvisten sticker upp ovanför den avsågade grenen.





4 Sätt ev. in fler ympkvistar av sam­ma sort i grenen. Hur många som sätts in bestäms av grenens grovlek. Ett riktvärde kan vara att sätta in ymp­kvistarna med 4-5 cm mellanrum

5 Bind sedan kring stammen med t.ex. Bast eller el-tejp så att ympkvista­rna hålls på plats. Är barken grov kan det vara svårt att binda och då är det ett alternativ att slå i nubb genom barken i anslutning till ymp­kvistarna.




6 Stryk ympvax eller Lac Balsam på alla snittytor.



7 Fåglar kan ibland ställa till pro­blem genom att sätta sig på ymp­kvistarna som bryts av. Det proble­met löser man enklast genom att bin­da fast några pinnar som sticker upp ordentligt ovanför ympkvistarna.

8 Är det varm väderlek är det bra att skydda ympkvistarna med en pap­perstrut av t.ex. smörgåspapper. När bladen börjar utvecklas på ympkvis­ten tas pappersstruten bort.

Vädret har stor betydelse för att ymp­ningen skall lyckas. Om det är kallt och regnigt väder på gång så är det bättre att vänta några extra dagar och avvakta varmare väder.

Under sommaren får man vara ob­servant på bindningen och snittar med en kniv loss den.


Beskärning
Beskärning av ympkvistarna blir inte aktuellt förrän följande vår. Man väl­jer ut vilken av ymparna som skall få utvecklas och kortar in den med ca 1/3.  De övriga kvistarna kortas in hår­dare men lämnas kvar på grenen ef­tersom de har stor betydelse för att grenens snittyta skall vallas över or­dentligt. Efter ytterligare något år har i regel ympen vuxit till och behandlas beskärningsmässigt som en vanlig gren.
När snittytan på grenen är helt över­vallad kan "reserv ymparna" tas bort helt. Det är viktigt att bara en av ymparna på varje gren får utvecklas till en ny gren.

Text: Per Brunström
Foto: Tord Näslund



lördag 3 mars 2012

Beskärningskurs igång

Nu känns det att våren närmar sig med stormsteg och man kan hitta både blommande snödroppar och krokus. På Hushållningssällskapet är vi igång med både en beskärningskurs och en grönsaksodlingskurs.
Beskärningskursen är på åtta dagar och vi träffas två dagar i veckan. Vi har kommit igång med praktiken och varit ute och beskurit  bland annat äppelträd och prydnadsbuskar. Jag tycker att det har gått bra för kursdeltagarna och hoppas att dom inte kommer att stympa några träd framöver. Tog lite bilder när vi var ute i onsdags. Här kommer några exempel på lyckade beskärningar.

Äppelträd före beskärning


Samma träd efter beskärning



Ett större äppelträd före och efter beskärning





Syren före beskärning (gallring)


Samma syren efter en lätt gallring



Doftschersmin före beskärning



Efter beskärning


Jag förespråkar en relativt försiktig bekärning coh tycker att det är vitigt att ta hänsyn till vilken äppelsort man beskär och att man tar vara på trädets naturliga växtsätt. Stympade träd är en allt för vanlig syn och det gör mig lika ledsen varje gång. Varför ser det så ofta ut så här?